Profesyonel ve öğrenci olmak üzere 19 ayrı dalda verilen 94 bin YTL ödül görkemli bir törenle sahiplerini buldu. Katılımın oldukça yüksek olduğu yarışmanın ödül töreninde sektörün önde gelen sanayici ve tasarımcıları da hazır bulundu. Birbirinden özgün tasarımların katıldığı yarışmada jüri üyeleri seçim yapmakta zorlandı. İhracat ve tasarımın devlet desteğiyle ilk defa organize edildiğine dikkat çekilen programda yarışmanın gelecek yıl lise düzeyinde de düzenlenmesine karar verildi.
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri organizatörlüğü ve Dış Ticaret müsteşarlığı Koordinatörlüğünde düzenlenen Mobilya Tasarım Yarışması sektörün duayenlerini bir araya getirdi. Törende konuşan Orta Anadolu Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Kahraman, 137 milyar dolara ulaşan dünya mobilya ihracatından Türkiye’nin aldığı payın 1.1 Milyar dolar olduğunu belirtti. Bu rakamın Türkiye’ye yakışmadığını ifade eden Kahraman, “Dünyada ihracat ve markalaşma alanında mobilyada başarılı olan ülkelerin tamamı tasarım alanında ciddi mesafe kaydetmiştir. Sivil Toplum Kuruluşları, Üniversiteler ve İhracatçı birlikleri bira raya gelerek tasarım yarışmalarını devam ettireceğiz. Geçen sene 250 olan katılım bu sene 500’e yaklaştı. Sektör açısından hayati önem taşıyan tasarımı sadece üniversitelerle sınırlı bırakmayıp Liselere kadar yaygınlaştıracağız.” İfadelerini kullandı.
TİM Başkanı Büyükekşi: Krizi tasarımla fırsata çevirebiliriz
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de tasarımın önemine değinerek “Türkiye’de mobilya sektörü 6 milyar dolarlık bir büyüklükle ciddi bir istihdam ve üretim sektörüdür. Fakat dünyadaki rakiplerimizle boy ölçüşebilmek için tasarım ve Ar-Ge gibi alanlarda yatırımlarımızı artırmalıyız. Türkiye rakibi olan ülkelere göre maliyet bakımından dezavantajlıdır. Rakiplerimiz daha ucuz imkânlarla üretim yaparken biz aradaki mesafeyi ancak kalite ve özgün tasarımla aşabiliriz. Mobilya sektörünü dünyada marka yapmak için tüm sektör bir araya gelerek tasarıma yönelmeli.” Diye konuştu. Yarışması Ödül Töreninde konuşan Büyükekşi, ''Türkiye'de mobilya üretimi maalesef küçük firmalar tarafından gerçekleştiriliyor. Bu da önümüzün açılması konusunda büyük engel oluşturuyor. Küçük işletmede yapılan üretim dünyada rekabete dayalı ölçek ekonomisinden maalesef sektörü uzaklaştırıyor. Bu dezavantajı aşmanın en önemli yolu kalite ve tasarıma önem vermekten geçiyor. Dünyada Türk mobilyası özellikle kalite ve tasarım açısından öne çıkacak.” Dedi.
Mobilya sektörünün dünyada markalaşması için tasarım ve Ar-Ge'ye çok büyük önem verilmesi gerektiğini belirten Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Dünyada yaşanan kriz Türkiye'de derinden hissediliyor. Mobilya sektöründe de bunun hissedileceğini düşünüyorum ama kriz eninde sonunda sona erecek. Krizi hiç bitmeyecek gibi algılamak yanlış olur.Biz bu yolda tam tersine krizi fırsata çevirebiliriz. Ürünlerimizi farklılaştırabilirsek ve tasarım konusunda mesafe kat edebilirsek, bu kriz ortamında rakiplerimize rakiplerimizden bir adım öne geçebiliriz.''diye konuştu.